CONCEPT KUNSTWERK IJ FERRARI

CONCEPT KUNSTWERK IJ FERRARI
Cholame, 1955: de bestuurder van een Porsche 550 Spyder verongelukt. De wagen zelf is total loss.
Er bestaat niettemin grote belangstelling voor het autowrak, dat uiteindelijk wordt verkocht aan car customizer George Barris. Vanwaar zijn interesse? Achter het stuur had James Dean gezeten. Toen de chauffeur van de takelwagen op het punt stond de Porsche – door Dean ‘Little Bastard’ genoemd – af te laden, brak de kabel en werd de man bijkans door de vierwieler verpletterd.
Amsterdam, 1994: een vuurrode Ferrari Mondial wordt gestolen – de bolide verdwijnt spoorloos. Meer dan een kwart eeuw gaat voorbij, zonder taal of teken van de sportwagen. Dan wordt het wrak bij toeval ontdekt door duikers van de brandweer, op oefening in het IJ. Half in de bodem verzonken, op z’n kop. Wie had de wagen gestolen? Waarom werd-ie in het water geparkeerd? Wie was de oorspronkelijke eigenaar? De Ferrari wordt omgeven met tot de verbeelding sprekende geheimzinnigheid.
De Spyder zou waarschijnlijk op het autokerkhof terechtgekomen zijn, was het niet de wagen geweest waarin Dean zijn einde vond. De Mondial zou zijn geëindigd als een pakketje schroot, ware het niet dat er zoveel mysterie rondom figureert. Beide auto’s kregen een diepere lading en betekenis door hun historie. Daarnaast hebben ze hun functie als vervoermiddel verloren. Noem het een gedaanteverwisseling.
Vandaar mijn campagne om de Ferrari te redden van de slopershamer – dat deel van de missie is met succes volbracht – en er een kunstwerk van te maken. Het verhaal áchter de bolide maakt het object mystiek en boeiend. Door het verhaal kan de materie de gedaante van kunst aannemen. Daar is het mij om te doen: een eindeloze stroom aan gedachten en voorstellingen te creëren. Het gaat om het verhaal. It’s the story the car creates.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
 Hope for happiness by London based artist Roza Horowitz, 2020